Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Olivem 1000

12,00 PLN
Opakowanie:

+

Olivem 1000 to nowoczesny, łagodny emulgator typu O/W, wytwarzany z oliwy z oliwek. Znakomicie emulguje, a jednocześnie pielęgnuje naszą skórę, nawilża i chroni przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych. Olivem 1000 jest dopuszczony do stosowania jako emulgator kosmetyków ekologicznych.

Olivem 1000 (INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate) nie wymaga żadnych dodatków stabilizujących. Jest układem tzw. samoemulgującym. Może być używany zarówno dla sporządzania znakomitych kremów, jak i mleczek. Jego HLB wynosi 9, aczkolwiek Olivem 1000 emulguje w sposób inny niż tradycyjne emulgatory, dlatego też możemy pominąć kwestię doboru HLB robiąc krem w warunkach domowych.

Aby uzyskać mleczko o lekkiej konsystencji należy użyć 4% emulgatora Olivem 1000 i 10% fazy tłuszczowej (tj. wybranego oleju lub mieszanki olejów).

Aby uzyskać lekki krem użyj 6% emulgatora Olivem 1000 i 20% fazy tłuszczowej. Ilość fazy tłuszczowej możemy zwiększać do 30%, co spowoduje uzyskanie cięższego kremu.

Przy zastosowaniu 8% emulgatora Olivem 1000 ilość fazy tłuszczowej może zmieniać się w zakresie od 10% aż do 30%. Stosując 10% fazy tłuszczowej uzyskamy krem lekki, jedwabisty, zaś stosując 30% krem gęsty, ciężki, śmietanowy.

Kremy na bazie emulgatora Olivem 1000 przygotowujemy w sposób standardowy, metodą na ciepło, według poniższego schematu (ilości podane w nawiasach odpowiednie dla uzyskania 100g kremu):

1) Do jednego naczynia (np. małej szklaneczki) wlewamy odpowiednią ilość wybranego oleju roślinnego lub mieszanki olejów (np. 20g) oraz wsypujemy emulgator Olivem 1000 (np. 8g).

2) Do drugiego naczynia wlewamy składniki fazy wodnej, czyli wybrany hydrolat lub mieszankę hydrolatów (np. 72g).

3) Obydwa naczynia ogrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy do garnka z gorącą wodą) do temperatury lekko powyżej 70 stopni i delikatnie mieszamy czekając do całkowitego rozpuszczenia się emulgatora Olivem 1000 w oleju.

4) Rozgrzany olej z emulgatorem powoli (w kilku małych dawkach) przelewamy do fazy wodnej, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej przy użyciu miksera kuchennego albo spieniacza do kawy.

5) Po przelaniu całości fazy olejowej nasz jeszcze ciepły krem umieszczamy w zimnej kąpieli wodnej (wstawiamy do miseczki z zimną wodą) i cały czas mieszamy, aż do całkowitego wystudzenia. Uwaga - zaniechanie mieszania gdy krem jest jeszcze gorący może być przyczyną jego późniejszego rozwarstwiania się.

Dla precyzyjnego wykonania przepisu wskazane jest posługiwanie się wagą oraz termometrem ze skalą umożliwiającą pomiar temperatury kąpieli wodnej, jednakże emulgator Olivem 1000 jest na tyle tolerancyjny, że możemy pokusić się o odmierzanie ilości składników na oko. Wodę w kąpieli wodnej nagrzewamy zaś powoli, do momentu gdy zauważymy rozpuszczanie się emulgatora, co jest znakiem uzyskania odpowiedniej temperatury.

Inne z tej kategorii

7,00 PLN

Ecocreme SE

Ecocreme SE (INCI: Glyceryl Stearate SE) to emulgator pochodzenia roślinnego typu O/W, idealny do produkcji kremów lekkich, o małej zawartości fazy tłuszczowej i wysokiej zawartości fazy wodnej.

5,00 PLN

Alkohol Cetylowy

Alkohol cetylowy (INCI: Cetyl Alcohol) jest stabilizatorem emulsji, dodawanym do kremów, balsamów, mleczek i odżywek do włosów w celu poprawy stabilności i zwiększenia gęstości. Dodany do szamponu do włosów pełni funkcję stabilizatora piany. Alkohol cetylowy poprawia także odczucia towarzyszące aplikacji kosmetyku na ciele. Kosmetyki z dodatkiem alkoholu cetylowego lepiej się rozprowadzają oraz równomierniej wchłaniają.

5,00 PLN

Alkohol Cetearylowy

Alkohol cetearylowy (INCI: Cetearyl Alcohol) to mieszanina alkoholu cetylowego (INCI: Cetyl Alcohol) i stearylowego (INCI: Stearyl Alcohol). Ma właściwości podobne do alkoholu cetylowego, jednakże w większym stopniu zwiększa lepkość kosmetyku.

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane