Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Tlenek Cynku

9,00 PLN
Opakowanie:

+

Tlenek Cynku posiada właściwości matujące, kryjące. Jest znakomitym, naturalnym filtrem UV. Blokuje niemal pełne spektrum promieniowania UV a jest przy tym łagodny i w pełni bezpieczny. Ma również znakomite właściwości gojące. Aplikowany w formie maści cynkowej łagodzi trądzik, opryszczkę i zajady, koi spękane wargi.

Tlenek Cynku ma postać białego, drobnego proszku. Nie jest rozpuszczalny ani w tłuszczach ani w roztworach wodnych. Może być stosowany jako dodatek do mieszanin sypkich (np. pudry, zasypki), albo rozpraszany w kosmetykach gęstych każdego rodzaju. Sugerowane stężenie w kosmetykach do 20%.

W celu otrzymania kosmetyku z filtrem UV zaleca się łączenie z olejami posiadającymi naturalny filtr UV, np. z Olejem z Pestek Malin. Dokładne ustalenie faktora SPF gotowego kosmetyku wymaga przeprowadzenia testów, jednak można zakładać, że każdy 1% zawartości Tlenku Cynku w kosmetyku podnosi SPF o 1,5.

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na gotowe kosmetyki z filtrami UV.

Tlenek Cynku z Manufaktury Kosmetycznej (INCI: Zinc Oxide) to produkt najwyższej jakości, zapewniający bezpieczeństwo stosowania. Tlenek jest odpowiednio rozdrobiony (nie mikronizowany), co zapewnia nieprzenikalność do głębszych partii skóry (przenikalność w tym wypadku jest niepożądana).

Inne z tej kategorii

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane