Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Kwas Salicylowy 100%

8,00 PLN
Opakowanie:

+

Kwas Salicylowy to jedyny kwas owocowy rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu przenika on bez trudu przez tłuszczową barierę ochronną, docierając do wnętrza porów, co czyni go szczególnie skutecznym w walce z trądzikiem i zaskórnikami.

Kwas Salicylowy skutecznie oczyszcza skórę skłonną do powstawania zaskórników, usuwa nadmiar warstwy rogowej naskórka, poprawia strukturę skóry, wygładza i zmniejsza blizny potrądzikowe, będąc przy tym kwasem łagodnym. Nie podrażnia, nie wywołuje pieczenia, szczypania czy swędzenia.

Kwas Salicylowy jest jedynym kwasem BHA stosowanym w kosmetyce. W porównaniu do kwasów AHA (czyli pozostałych popularnych kwasów owocowych) jest kwasem łagodnym. Może być stosowany przez osoby o wrażliwej cerze, które nie tolerują kwasów AHA.

Kwas Salicylowy najlepiej będzie stosować w stężeniu 2%, jako dodatek do oleju używanego zamiast kremu. Więcej o stosowaniu olejów zamiast kremu w artykule Zamiast kremu.

Kwas Salicylowy rozpuszcza się w olejach oraz w alkoholu, natomiast praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. Uwaga! Przepisy dostępne w różnych źródłach, zalecające dodanie Wodorowęglanu Sodu (sody oczyszczonej) w celu rozpuszczenia Kwasu Salicylowego w wodzie są niepoprawne. Co prawda taka mieszanka bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednakże rozpuszczona substancja to nie jest Kwas Salicylowy, tylko Salicylan Sodu powstały w wyniku reakcji chemicznej wymienionych składników. Reakcji tej towarzyszy wydzielanie się dwutlenku węgla, co daje efekt podobny do wzburzenia wody gazowanej. Taka mieszanka co prawda nie jest szkodliwa, ale nie posiada ona właściwości pielęgnacyjnych Kwasu Salicylowego.

Kwas Salicylowy z Manufaktury Kosmetycznej (INCI: Salicylic Acid) to produkt najwyższej jakości o stężeniu 100%. Kwas ma postać białawych, drobnych kryształków.

Stosując kwasy chrońmy oczy. Więcej informacji o stosowaniu kwasów w artykule Kwasy owocowe.

Inne z tej kategorii

8,00 PLN

Kwas Mlekowy 80%

Kwas Mlekowy ma działanie dezynfekujące, hamuje namnażanie się bakterii, normalizuje procesy rogowacenia naskórka, dzięki czemu zmniejsza tendencję do zatykania się porów i powstawania zaskórników. Poprawia strukturę kolagenu oraz uwodnienie, jędrność i elastyczność skóry.

24,00 PLN

Kwas Migdałowy 100%

Kwas Migdałowy jest najdelikatniejszy z pośród kwasów wykorzystywanych w kosmetyce profesjonalnej. Nawilża, delikatnie złuszcza warstwę rogową naskórka, stymuluje regenerację skóry, pobudza aktywność fibroblastów. Jako jedyny może być stosowany przez cały rok.

9,00 PLN

Kwas Jabłkowy 100%

Kwas Jabłkowy zapobiega rozwojowi patogennej mikroflory na skórze, hamuje nadmierne rogowacenie naskórka, zmniejsza tendencję do tworzenia się zaskórników. Zmiękcza, wygładza i rozjaśnia. Może być stosowany do pielęgnacji skóry oraz włosów.

Komentarze   

 
0 #2 Anna 2019-02-23 15:16
Jak zrobić piling z tego kwasu aby skora zaczęła schodzić rozupczam go w wodzie ale on sie nie chce rozpuscic baedzo bym chciala jakieś proporcje do tego z góry dziekuje
Cytować
 
 
0 #1 Wiktoria 2018-11-24 15:01
Witam,
Jak często i długo stosować taki kwas??
Cytować
 

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane