Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Sorbinian Potasu

7,00 PLN
Opakowanie:

+

Sorbinian Potasu to tradycyjny konserwant używany w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Skutecznie ogranicza rozwój drożdży, pleśni i bakterii, za wyjątkiem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Jest konserwantem powszechnie uznawanym za w pełni bezpieczny dla zdrowia (status GRAS).

Sorbinian Potasu (INCI: Potassium Sorbate) jest solą potasową kwasu sorbowego, występującego naturalnie w owocach jarzębiny (Sorbus aucuparia). Forma soli potasowej jest praktycznie identyczna co do właściwości z kwasem.

Sorbinian Potasu zaliczany jest do najbezpieczniejszych z pośród wszystkich znanych konserwantów. Jego fenomen polega na skutecznym zwalczaniu wszystkich bakterii, za wyjątkiem bakterii kwasu mlekowego, które są dla nas pożyteczne - stanowią naturalną florę bakteryjną człowieka. Jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach ekologicznych.

Sorbinian Potasu ma postać małych granulek, które bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i roztworach wodnych (np. Hydrolatach). Zalecane stężenie w kosmetyku gotowym to 0,2% do 0,4%. Maksymalne dopuszczalne stężenie to 0,6%.

Sorbinian Potasu jest tym skuteczniejszy, im niższe jest pH kosmetyku. Przy pH powyżej 6 jest mało skuteczny.

Dla zwiększenia skuteczności zalecane jest używanie Sorbinianu Potasu w połączeniu z Benzoesanem Sodu, np. w ilości 0,2% Sorbinianu Potasu i 0,4% Benzoesanu Sodu, aczkolwiek może być także stosowany samodzielnie.

Zarówno Sorbinian Potasu jak i Benzoesan Sodu są prawie bezwonne, zaś zastosowane w kosmetyku w dopuszczalnych ilościach absolutnie bezwonne.

Inne z tej kategorii

7,00 PLN

Benzoesan Sodu

Benzoesan Sodu to tradycyjny konserwant, używany szeroko w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Chroni skutecznie przeciwko rozwojowi drożdży, pleśni i bakterii chorobotwórczych. Jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach ekologicznych.

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane