Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Benzoesan Sodu

7,00 PLN
Opakowanie:

+

Benzoesan Sodu to tradycyjny konserwant, używany szeroko w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Chroni skutecznie przeciwko rozwojowi drożdży, pleśni i bakterii chorobotwórczych. Jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach ekologicznych.

Benzoesan Sodu (INCI: Sodium Benzoate) jest solą sodową kwasu benzoesowego. Występuje naturalnie w przyrodzie (w postaci anionu benzoesanowego), np. w jagodach, żurawinie, borówkach, śliwkach, cynamonie czy grzybach, i choć z racji nadużywania w przemyśle spożywczym zyskał sobie złą sławę, to jednak należy uznać go za konserwant bezpieczny dla zdrowia - znacznie bezpieczniejszy niż jego alternatywy.

Benzoesan Sodu nie kumuluje się w organizmie, dlatego też nie wywołuje efektów długofalowych, związanych z systematycznym stosowaniem.

Konserwant ten oferowany jest w postaci białawego proszku, dobrze rozpuszczającego się w wodzie i roztworach wodnych (np. Hydrolatach). Zalecane stężenie w kosmetyku gotowym to 0,2% do 0,4%. Maksymalne dopuszczalne stężenie to 0,5%.

Benzoesan Sodu jest tym skuteczniejszy, im niższe jest pH kosmetyku. Przy pH powyżej 5 jest mało skuteczny.

Dla zwiększenia skuteczności zalecane jest używanie Benzoesanu Sodu w połączeniu z Sorbinianem Potasu, np. w ilości 0,2% Sorbinianu Potasu i 0,4% Benzoesanu Sodu. Nie należy łączyć z witaminą C.

Zarówno Sorbinian Potasu jak i Benzoesan Sodu są prawie bezwonne, zaś zastosowane w kosmetyku w dopuszczalnych ilościach absolutnie bezwonne.

Inne z tej kategorii

7,00 PLN

Sorbinian Potasu

Sorbinian Potasu to tradycyjny konserwant używany w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Skutecznie ogranicza rozwój drożdży, pleśni i bakterii, za wyjątkiem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Jest konserwantem powszechnie uznawanym za w pełni bezpieczny dla zdrowia (status GRAS).

Komentarze   

 
+1 #2 Manufaktura Kosmetyczna 2016-05-14 16:37
Cytuję Jolanta:
W przemyśle spożywczym połączenie benzoesanu sodu z witamina C bądź jej pochodnymi tworzy rakotwórczy związek, benzen.Czy w kosmetyce dzieje się podobnie?


Potwierdzamy, konserwantu nie należy łączyć z witaminą C.
Cytować
 
 
+1 #1 Jolanta 2014-12-07 07:03
W przemyśle spożywczym połączenie benzoesanu sodu z witamina C bądź jej pochodnymi tworzy rakotwórczy związek, benzen.Czy w kosmetyce dzieje się podobnie?
Cytować
 

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane