Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Olej arganowy

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) to naturalny olej roślinny pozyskiwany z jąder orzechów Drzewa Arganowego. Olej arganowy jest niezwykle cennym surowcem kosmetycznym oraz spożywczym.

Drzewa arganowe porastały pierwotnie całe terytorium północnej Afryki, jednak zostały w większości wytrzebione i obecnie występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka, w Rezerwacie Biosfery Drzew Arganowych. Ze względu na ograniczony do Maroka obszar występowania, oraz cenne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, olej arganowy bywa nazywany olejem marokańskim albo złotem maroka.

Olej arganowy pozyskiwany dla celów kosmetycznych różni się nieco od oleju spożywczego. Jądra orzechów wykorzystywanych do tłoczenia oleju spożywczego są delikatnie prażone, podczas gdy do produkcji oleju kosmetycznego używa się wyłącznie jąder świeżych, nie poddawanych żadnej wstępnej obróbce.

Olej arganowy zawiera, między innymi, naturalne Tokoferole (witamina E), Fenole, Fitosterole, Karoteny (witamina A), Skwalen oraz cenne Kwasy Tłuszczowe, w tym kwasy Omega 3, Omega 6 i Omega 9.

Właściwości kosmetyczne

W kosmetyce olej arganowy wykorzystywany jest do formulacji pełnego spektrum kremów, olejków i mleczek do pielęgnacji skóry całego ciała, włosów i paznokci. Jest stosowany także bezpośrednio, w postaci nierozcieńczonej. Olej arganowy nie uczula, nie podrażnia i nie jest komedogenny (nie zatyka porów).

Olej arganowy jest naturalną kompozycją ogromnej ilości substancji czynnych, z których wiele ma znakomity wpływ na zdrowie i urodę. Stosowany na skórę wykazuje intensywne działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), przeciwstarzeniowe oraz przeciwzmarszczkowe. Zapobiega wysychaniu skóry i poprawia jej elastyczność. Opóźnia procesy degradacji włókien elastylowych i kolagenowych. Z tego względu stosowany jest w zabiegach profilaktyki i zwalczania blizn towarzyszących ciąży czy odchudzaniu. Reguluje wydzielanie sebum (łoju ludzkiego) i zapobiega jego rogowaceniu, przez co redukuje skłonność do powstawania zaskórników. Posiada działanie przeciwzapalne i kojące. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry skłonnej do rumienia, trądziku, łuszczycy oraz łojotokowych zapaleń mieszków włosowych. Jest odpowiedni zarówno dla cery suchej – ze względu na swoje działanie ochronne, jak i tłustej – ze względu na właściwość regulacji procesu wydzielania sebum.

Stosowanie

Dla bezpośredniej aplikacji na skórę należy kilka kropli oleju rozetrzeć w dłoniach, a następnie delikatnie wmasować na wybranych obszarach ciała i twarzy, także w okolicach oczu, zwłaszcza w profilaktyce i zwalczaniu tzw. kurzych łapek. Należy stosować na wilgotną skórę, bezpośrednio po kąpieli, albo po zwilżeniu hydrolatem.

Olej stosowany na paznokcie wzmacnia, nawilża i odżywia skórki oraz uelastycznia, wzmacnia i nabłyszcza płytkę paznokcia.

Przy bezpośrednim stosowaniu poleca się nanoszenie na płytkę paznokcia oraz skórki i delikatne wklepywanie aż do wchłonięcia, albo namaczanie koniuszków palców w oleju arganowym z dodatkiem takiej samej ilości świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Nadmiar oleju pozostały na palcach po namaczaniu należy rozetrzeć na całych dłoniach, dla których będzie on miał równie zbawienny wpływ.

Stosowany na włosy, olej arganowy przywraca elastyczność, nawilża, wzmacnia i wygładza. Znakomicie wpływa na włosy trudne do ułożenia – sprawia, że chętniej poddają się zabiegom stylizacyjnym. Jest polecany szczególnie do włosów zniszczonych zabiegami chemicznymi lub fizycznymi, takimi jak koloryzacja lub długotrwałe stosowanie lokówek albo prostownic. Wcierany w skórę głowy pomaga zwalczać łupież, suchość skóry oraz powstrzymuje wypadanie włosów.

Przy bezpośrednim stosowaniu w zabiegach pielęgnacji włosów należy rozetrzeć kilka kropelek olejku w dłoniach i równomiernie rozprowadzić na całej długości włosów i skórze głowy, bezpośrednio po umyciu, jedynie po wstępnym osuszeniu ręcznikiem, gdy włosy są jeszcze mokre. Optymalna ilość olejku uzależniona jest od cech indywidualnych i musi być dobrana indywidualnie. Zaleca się zaczynanie od bardzo małych ilości i stopniowe zwiększanie, tak aby włosy uzyskiwały połysk a jednocześnie nie były nadmiernie natłuszczone.

Dla zintensyfikowania efektu pielęgnacyjnego można olej arganowy stosować bezpośrednio przed myciem głowy. W tym celu należy sporą ilość oleju nanieść na skórę głowy i włosy, owinąć je gorącym ręcznikiem i odczekać kilka minut. Nadmiar oleju należy dokładnie zmyć łagodnym szamponem.

Dane technologiczne

Olej arganowy ma postać charakterystyczną dla większości znanych nam olei. Jest lekko gęstawą cieczą o złotawej barwie. Jego zapach nie jest szczególnie przyjemny – przypomina zapach nasion grochu, jednak po aplikacji na skórę woń szybko się ulatnia. Brak charakterystycznego zapachu może świadczyć o tym, że olej jest sfałszowany, co ze względu na jego wysoką cenę zdarza się dosyć często, albo że został poddany niszczącemu zabiegowi deodoryzacji.

Olej arganowy należy przechowywać w temperaturze 10 – 25 °C, w miejscu zacienionym, w szczelnie zamkniętym, nieprzeźroczystym opakowaniu.

W temperaturze pokojowej olej arganowy ma gęstość około 0,91, co oznacza, że 100 ml oleju waży około 91 gramów. Wymagane HLB emulgatora dla oleju arganowego wynosi 11.

Komentarze   

 
+1 #1 Agnieszka 2015-04-03 11:18
Uwielbiam go
Cytować
 

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane