Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F
Uwaga
  • Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, że zamówienia złożone (i opłacone) w dniach od 11 do 20 czerwca będą realizowane począwszy od dnia 21 czerwca. Za niedogodności przepraszamy.

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny (Viola tricolor), nazywany także Bratkiem trójbarwnym lub Bratkiem polnym, to niewielka roślina jednoroczna lub dwuletnia, występująca powszechnie w umiarkowanych strefach klimatycznych Europy i Azji.

Surowcem wykorzystywanym w kosmetyce są całe pędy zbierane w okresie kwitnienia. Ekstrakty z ziela fiołka dodajemy do toników, kremów, żeli i maseczek. Popularne jest także stosowanie świeżych, przygotowywanych samodzielnie naparów, które wykorzystujemy do okładów lub dodajemy do maseczek.

Aby przygotować napar, należy około 4 g suszonego ziela fiołka zalać szklanką (250 ml) wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 5 do 7 minut.

Ziele Fiołka trójbarwnego jest popularnym ludowym panaceum na problemy skórne, ponieważ posiada właściwości pobudzające wydalanie toksyn. Fiołek trójbarwny jest szczególnie polecany do pielęgnacji cery z problemem trądziku młodzieńczego, wypryskami, liszajami rumieniowymi i wysypką.

Ekstrakt z ziela fiołka stosowany jest także jako środek wzmacniający naczynia krwionośne. Rutozyd zawarty w fiołku wpływa korzystnie na przepuszczalność i elastyczność naczyń włosowatych. Z tego względu kosmetyki zawierające wyciągi z fiołka, oraz okłady i maseczki z naparów polecane są do pielęgnacji cery naczyniowej.

Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań dla stosowania fiołka. Przy użyciu zgodnym z zaleceniami nie występują działania niepożądane.

Opracowano na podstawie: 1) Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A.: Roślinne surowce kosmetyczne, Wydawnictwo Med Pharm, Wrocław 2008; 2) Frohne D.: Leksykon roślin leczniczych – Przewodnik naukowy, Wydawnictwo Med Pharm, Wrocław 2010; 3) Glinka R., Glinka M.: Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii, Tom I, Oficyna Wydawnicza MA, Łódź 2008; 4) Red. Sojka L.: Atlas ziół, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2010.

Komentarze   

 
0 #1 Doda 2017-05-26 21:01
Pytanie, Czy napar można wykorzystać do zmieszania z glinką różową i przygotowania maseczki?
Cytować
 

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane