Strona wykorzystuje cookies zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki. Aby zablokować możliwość zapisywania cookies zmień ustawienia przeglądarki. Cookies są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony.
nasza strona na facebooku
facebook.pl/manufakturakosmetyczna
e-mail
kontakt@manufakturakosmetyczna.pl
telefon
791 091 068
nasz adres
04-761 Warszawa, Zwoleńska 58F

Spirulina

Spirulina (Spirulina) jest mikroskopijnej wielkości, zielono-niebieską algą o kształcie spirali, należącą do grupy sinic. Ze względu na swe wszechstronne właściwości prozdrowotne jest szeroko stosowana zarówno w kosmetyce, jak też w dietetyce, jako środek odchudzający, oczyszczający i odżywczy. Inkowie odkryli i wykorzystywali ten cenny dar natury już w XVI wieku, stąd też Spirulinę nazywa się czasem Zielonym Złotem Inków.

Najbogatszym obszarem występowania Spiruliny jest jezioro Titicaca w Peru oraz jezioro Texaco w Meksyku. W mniejszej obfitości Spirulina występuje również na terenie Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Australii.

Najcenniejszym gatunkiem Spiruliny, o znakomitych właściwościach kosmetycznych jest Spirulina Platensis. Kupując Spirulinę do celów kosmetycznych upewnijmy się, że nie jest to Spirulina innego gatunku, np. Spirulina Maxima, oraz że nie pochodzi ona z terenów o wysokim stopniu zanieczyszczenia środowiska naturalnego, np. z przemysłowych rejonów Chin.

Właściwości kosmetyczne

Spirulina wprost fascynuje swym dobroczynnym działaniem na skórę i ciało. Stosowana regularnie pozwala przez długie lata cieszyć się niezmiennie pięknym wyglądem. Przywraca prawidłowe funkcjonowanie skóry, wspomaga walkę z cellulitem i wiotką skórą. Jest stosowana w profilaktyce przeciwstarzeniowej.

Spirulina jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, B6 i B12, oraz przeciwutleniającej E, której dostarcza aż 3 razy więcej niż kiełki zbóż. Ponadto, zawiera chlorofil, beta-karoten, kwas pantotenowy i foliowy, składniki mineralne oraz mikroelementy: potas, selen, wapń, sód, fosfor, miedź, magnez, mangan i żelazo, aż 56 razy więcej niż szpinak. Jest również prawdziwą skarbnicą protein - zawiera ich aż 60%!

Spirulina polecana jest do pielęgnacji każdego typu skóry (wrażliwa, sucha, naczynkowa, mieszana, tłusta). Skórę suchą i odwodnioną wspomaga poprzez efektywne nawodnienie i nawilżenie warstwy rogowej naskórka. Nadaje jedwabistą miękkość i przywraca równowagę wodną. Wysoka zawartość aminokwasów (alanina, arginina, asparagina, glicyna, lizyna, leucyna, metionina, seryna i walina), czyli naturalnego czynnika nawilżającego (NMF - natural moisturizing factor), zmniejsza szorstkość skóry i wzmacnia bariery obronne naskórka.

Jest polecana także do pielęgnacji cery trądzikowej, przetłuszczającej się, z problemem łuszczycy oraz przewlekłego wyprysku. Reguluje pracę gruczołów łojowych, likwiduje zaskórniki oraz blizny potrądzikowe.

Spirulina jest algą, która zawiera wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), odpowiedzialnego za rewitalizację, regenerację i wzmocnienie zaburzonej równowagi fizjologicznej skóry. Ze względu na wysokie właściwości antyoksydacyjne polecana jest także dla cery dojrzałej i poszarzałej. Przywraca skórze promienny wygląd i jej naturalny koloryt. Zawiera unikalny zestaw naturalnych składników, używanych do tworzenia wysokiej jakości kosmetyków liftingująco – modelujących.

Oprócz pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu, Spirulina wykorzystywana jest także w kuracjach antycellulitowych i wyszczuplających na ciało, w formie miejscowych okładów typu body-wrapping oraz kąpieli. Przyczynia się do usunięcia z organizmu zalegających toksyn, przyśpiesza rozpad tłuszczów. Poprzez przyspieszony odpływ limfy poprawia elastyczność i jędrność skóry.

Stosowanie

Spirulina wykorzystywana jest jako komponent całej gamy kosmetyków gotowych, jednakże najlepsze efekty uzyskujemy stosując ją bezpośrednio, bez zbędnego obciążenia dodatkami konserwującymi czy konsystencjo-twórczymi. Przykładowe receptury poniżej.

Maseczka algowa

Połączyć 10 g (ok. 2 łyżeczki) mikronizowanej Spiruliny oraz 20 ml (ok. 4 łyżeczki) wody o temperaturze pokojowej (destylowanej, mineralnej niegazowanej lub przegotowanej i wystudzonej kranowej). Całość dokładnie rozcierać do uzyskania jednolitej masy.

Maskę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy, ewentualnie także na szyję i dekolt. W razie stosowania na szyję i dekolt należy przygotować podwójną porcję maski. Zmywamy letnią wodą po 15-20 minutach. Stosujemy 1-2 razy w tygodniu. Dla spotęgowania efektu przed zabiegiem można wykonać delikatny peeling, jednak nie jest to polecane przy pierwszej aplikacji.

Maseczka z jogurtem lub kefirem

5 g (ok. 1 łyżeczka) mikronizowanej Spiruliny wymieszać z 5 ml (ok. 1 łyżeczka) jogurtu naturalnego lub kefiru o temperaturze pokojowej (nie prosto z lodówki), aż do powstania jednolitej masy, rozrzedzając ewentualnie małą ilością wody. Stosować jak maseczkę w wersji podstawowej.

Kąpiel algowa

Do wanny z ciepłą wodą dodać 30 g (ok. 2 duże łyżki) mikronizowanej Spiruliny. Wymieszać. Kąpiel można dodatkowo wzbogacić dodając kilka kropli wybranego olejku eterycznego.

Okłady body-wrapping

Na wybrane części ciała (biodra, brzuch, uda) nałożyć Spirulinę rozrobioną z wodą, w sposób jak przy przygotowywaniu maski, zwiększając proporcjonalnie ilość algi i wody. Mocno owinąć folią spożywczą lub typu stretch. Dodatkowe okrycie lub owinięcie kocem, ręcznikiem albo szlafrokiem wzmocni efekty zabiegu. Pozostawić na 20-30 minut, następnie zmyć ciepłą wodą.

Wszystkie maseczki, w tym oczywiście także algowe, zaleca się przygotowywać w porcelanowych lub szklanych naczyniach, przy użyciu takiej samej, porcelanowej lub szklanej łyżeczki. Ewentualnie, można do tego celu użyć naczynia i łyżeczki drewnianej, jednakże jest to niepraktyczne ze względu na nasiąkanie drewna i możliwość zagnieżdżenia się w nim niebezpiecznych mikroorganizmów. Należy natomiast unikać naczyń i mieszadeł metalowych, oraz z tworzyw sztucznych z niepewnego źródła (bez atestów do kontaktu z wyrobami kosmetycznymi).

Dane technologiczne

Spirulina najczęściej występuje w postaci zmikronizowanej, tj. w postaci proszku. W tej formie jest ona najwygodniejsza i najefektywniejsza w zastosowaniu. Ma intensywny, zdecydowanie nieprzyjemny zapach morskich wodorostów. Ten nieprzyjemny zapach nie jest oznaką zepsucia się produktu.

Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i nagrzewaniem oraz zanieczyszczeniem i wilgocią. Naturalna Spirulina jest produktem niekonserwowanym, a swą długą przydatność do użycia zawdzięcza jedynie wysokiemu stopniu wysuszenia i czystości mikrobiologicznej.

Opracowano na podstawie: 1) Dylewska-Grzelakowska J.: Kosmetyka stosowana, Wydawnictwo WSiP, Warszawa 1999; 2) Jurkowska S.: Surowce kosmetyczne, Ośrodek Informatyczno-Badawczy "Ekoprzem", Dąbrowa Górnicza 2003, Wydanie VIII; 3) Lamer-Zarawska E.: Algi w kosmetologii i kosmetyce przeciwstarzeniowej, Część I - Charakterystyka i znaczenie, Postępy kosmetologii, INDYGO Zahir Media, 1/2012 vol.3, 33-40

Komentarze   

 
-2 #1 Mila 2014-06-03 09:33
Witam.
Chciałabym wykorzystać spirulinę do ujędrnienia skóry na nogach, ale często pękają mi naczynka. Czy mimo wszystko mogę użyć okładów ze spiruliny?
Cytować
 

Koszyk

Koszyk jest pusty

Ostatnio oglądane

Produkty powiązane